To tradycyjne polskie danie coraz rzadziej gości na naszych stołach. Gęś jest pyszna i zdrowa.
Gęś dla zapracowanych
Składniki:
-4 gęsie udka, po ok. 40 dag
-sól i pieprz
-pyzy bez mięsa mrożone
-2 jabłka
-1 słoik konserwowej czerwonej kapusty
-2 łyżki konserwowej żurawiny lub borówek do mięsa
-1 cebula
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-gałązki majeranku do dekoracji
Przygotowanie:
-Udka wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 40 minut. Pyzy lub knedle odgrzewamy według przepisu na opakowaniu
-Ugotowane udka wyjmujemy. 500 ml wywary z gotowania mięsa lekko schładzamy, łyżką zebramy nadmiar tłuszczu. Udka układamy w brytfannie, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 40 minut w temp. 180*C. Knedle osączamy, studzimy i kroimy w plastry. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.Z plastrów knedli i jabłek układamy 4 ,,wieżyczki". Wkładamy je do brytfanny z gęsią na 20 minut przed końcem pieczenia.
-Kapustę wraz z zalewą podgrzewamy w rondelku i mieszamy z żurawiną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gęsi na 10 minut przed końcem pieczenia. Gdy będzie szklista, dolewamy odtłuszczony wywar. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Gęś i ,,wieżyczki" wyjmujemy z brytfanny, przekładamy na półmisek i przykrywamy folią. Sos przecieramy przez sito, łyżką do szumowin zbieramy nadmiar tłuszczu i miksujemy sos. Gotowy sos zagotowujemy, zagęszczamy mąką i rozprowadzamy odrobiną wody. Porcje gęsi układamy na talerzach i polewamy sosem. Podajemy z wieżyczkami z knedli i kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz