To Się Przyda

poniedziałek, 29 grudnia 2014

JABŁECZNIK Z MARCEPANEM


Smak ciasta można wzbogacić, dodając orzechy włoskie lub laskowe (ok. 5 dag) albo suszone owoce, np. morele.

Jabłecznik z marcepanem


Składniki:

-3 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-10 dag masy marcepanowej
-20 dag masła
-15 dag cukru
-1 torebka cukru waniliowego
-kilka kropel olejku migdałowego
-szczypta soli
-3 jajka
-20 dag mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru pudru
-cząstki jabłek do dekoracji

Przygotowanie:

-Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Marcepan trzemy na grubej tarce.
-Miękkie masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy starty marcepan i olejek migdałowy. Dokładnie mieszamy. Cały czas ucierając dodajemy po 1 jajku. Obydwa rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą. Na koniec dodajemy pokrojone i osączone z nadmiaru soku jabłka. Mieszamy.
-Keksową formę natłuszczamy i wysypujemy mąką. Napełniamy ciastem, wierzch wyrównujemy. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180*C. Studzimy w formie, wykładamy na kratkę kuchenną i zostawiamy do ostygnięcia.
-Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy cząstkami jabłek. Przed ułożeniem na cieście trzeba je skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz