To Się Przyda

wtorek, 16 grudnia 2014

RYBA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI


Ryba zapiekana z warzywami


Składniki:

-1 kg filetów z dorsza
-6 marchewek
-2 pietruszki
-1 średni seler
-sól i pieprz
-2 średnie cebule
-przyprawa do ryb
-2 łyżki masła
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-olej

Przygotowanie:

Filety posypujemy przyprawą do ryb i smażymy z obu stron na patelni. 
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę trzemy na grubej tarce. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy starte warzywa, wlewamy szklankę wody, solimy i pieprzymy. Wszystko razem dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Usmażone filety dorsza układamy na dnie naczynia żaroodpornego, przykrywamy je równomiernie uduszonymi warzywami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180*C przez 10-15 minut. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz