Babka z makiem i bakaliami
Składniki:
-po 5 łyżek orzechów laskowych, brazylijskich, pistacjowych i migdałów
-2 świeże lub suszone figi
-12 dag masła
-20 dag cukru
-szczypta soli
-1 torebka cukru waniliowego
-4 jajka
-25 dag mąki
-1 torebka proszku do pieczenia
-5 łyżek mleka
-3-4 łyżki zmielonego maku
-1 tabliczka mlecznej czekolady
-3-4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
-Po łyżce każdego gatunku orzechów odkładamy do dekoracji, resztę grubo siekamy. 1 figę płuczemy i troimy w plasterki.
Masło ucieramy z 15 dag cukru, solą i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, mak i pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość dokładnie mieszamy.
-Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy płatkami migdałowymi. Boki wykładamy plastrami figi. Formę napełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy 1 godzinę 1 temp. Gotowe ciasto studzimy w formie i ostrożnie wyjmujemy.
-Pozostały cukier mieszamy z 3 łyżkami wody, gotujemy, aż powstanie lekki syrop. Wkładamy drugą figę pokrojoną w cząstki i odłożone orzechy. Gotujemy 2 minuty i polewamy babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz