To Się Przyda

piątek, 12 grudnia 2014

PIECZONE PIEROGI


Pieczone pierogi


Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
-15 dag masła
-1 jajko
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-sól
Farsz:
-5 dag suszonych grzybów
-cebula
-1 łyżka masła
-1 łyżka tartej bułki
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
-2 jajka ugotowane na twardo
-1 surowe jajko

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy masło, jajko, śmietanę i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Namoczone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody, a następnie drobno siekamy. Posiekaną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chwilę jeszcze dusimy. Do ostudzonych grzybów dodajemy natkę pietruszki, drobmo pokrojone jajko i mieszamy wszystko z jajkiem surowym.
Po rozwałkowaniu ciasta wycinamy szklanką krążki, napełniamy je farszem, dokładnie sklejamy brzegi i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz