Trudno wyobrazić sobie święta bez pieczonej szynki i pasztetu.
Pieczona szynka
Składniki:
-1,5 kg szynki pieczonej
-2 cebule
-2 jabłka
-4 ząbki czosnku
-5 łyżek soku jabłkowego
-10 ziaren jałowca
-1/2 łyżeczki kminku
-3 liście laurowe
-sól, pieprz i 2 łyżki oleju
Przyrządzenie:
Posiekany czosnek ucieramy z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi ziarnami jałowca. Mięso myjemy, nacinamy skórę i nacieramy utartymi przyprawami.
Mięso zawijamy białą nicią, owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia posypujemy solą, pieprzem i pokruszonym liściem laurowym. do brytfanny wlewamy 2 łyżki oleju, układamy na nim mięso, polewamy sokiem jabłkowym. Obok układamy pokrojone cebule.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 45 minutach mięso obracamy, obkładamy obranymi i pokrojonymi jabłkami. Polewamy sosem i pieczemy kolejne 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz