Idealny duet. Dość pracochłonny, ale przecież mamy dwa ciasta w jednym. Pyszny.
Serowo- makowy duet
Składniki:
Ciasto:
-15 dag mąki
-10 dag masła
-szczypta soli
-5 dag cukru pudru
-1 łyżka śmietany
-masło do formy
Masa makowa:
-30 dag maku
-1 szklanka mleka
-20 dag cukru
-4 białka
Masa serowa:
-3 jajka
-15 dag cukru
-40 dag twarogu
-10 dag masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Siekamy mąkę z masłem, solą i cukrem. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy je. Rozwałkowujemy na grubość 5 cm, wylepiamy dno i boki formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temp. 200*C.
Mak płuczemy, osączamy i gotujemy 15 minut z mlekiem. Odcedzamy i dwa razy mielimy. Mieszamy z cukrem i pianą. Wykładamy na ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem i łączymy ze zmielonym i utartym z masłem twarogiem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koniec pianę z białek. Wykładamy na masę makową i posypujemy suchim makiem. Pieczemy 45 minut w 190*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz