Barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
Ciasto:
-30 dag mąki
-jajko i sól
Farsz grzybowy:
15 dag suszonych grzybów
-1 cebula
-1 łyżka masła
-3 łyżki tartej bułki
-Vegeta śródziemnomorska łagodna
Barszcz:
-włoszczyzna
-0,5 kg buraków
-sok z cytryny
-1 łyżeczka Vegety
sok z cytryny
-2 kostki rosołowe
Przygotowanie:
Farsz:
Grzyby płuczemy i namaczamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy i siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy razem ok. 15 minut. Studzimy, dodajemy jajko, bułkę tartą i Vegetę.
Ciasto:
Do mąki dodajemy jajko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto dodając wody, tak aby otrzymać ciasto idealnie wyrobione. Dzielimy na części. Każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Placki kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu. Zaginamy po przekątnej, zlepiamy brzegi. Uszka wkładamy do osolonego wrzątku, gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową.
Barszcz:
Gotujemy wywar z włoszczyzny i pokrojonych w ćwiartki buraków. Warzywa wyjmujemy, do wywaru dodajemy 2 kostki rosołowe, 1 łyżeczkę Vegety oraz sok z cytryny. Gotujemy ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz