Faszerowana indyczka na czerwonej kapuście
Składniki:
-1 sprawiona indyczka ok 3 kg
-sól i biały pieprz
-12 szalotek
-40 dag kwaśnych jabłek
-pęczek tymianku
-2 łyżki masła lub margaryny
-1/2 l bulionu
-1 czerwona kapusta
-1 cebula
-puszka ananasów
-4-5 łyżek czerwonego octu winnego
-po szczypcie cynamonu i goździków
-3 łyżki śmietany kremówki
-1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
-2-3 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
Przygotowanie:
-Indyczkę płuczemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Płuczemy również podroby. Wątrobę i serce drobno kroimy. Obieramy szalotki. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ drobno kroimy. Rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i przysmażamy na nim szalotki, wątrobę i serce. Oprószamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy już nie podgrzewając.
-Jabłkowym farszem nadziewamy indyczkę, a otwór spinamy wykałaczkami. Związujemy skrzydła i udka. Całą tuszkę nacieramy resztą masła. Układamy w opłukanej zimną wodą brytfannie. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.2-2 i 1/2 godziny w temp. 200*C. Po godzinie pieczenia indyczkę obracamy i podlewamy 1/4 l bulionu. Pieczemy, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem.
-Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy. Oba składniki podsmażamy na smalcu. Podlewamy zalewą z ananasa, 1/2 szklanki wody i octem. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i goździkami. Dusimy 1 godzinę, dodajemy kawałki ananasa. Indyczkę wyjmujemy, wywar przecedzamy, rozprowadzamy resztą bulionu i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i zielony pieprz. Zagęszczamy zasmażką. Sos ponownie zagotowujemy i przyprawiamy. Indyczkę podajemy na kapuście z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz