To Się Przyda

piątek, 19 grudnia 2014

BULION Z GWIAZDKAMI


Bulion z gwiazdkami


Składniki:

-60 dag ogonówki
-20 dag kości wołowych
-sól
-1 łyżka ziarenek pieprzu
2 pęczki włoszczyzny
-100 ml śmietanki
-masło do posmarowania formy
-mielona gałka muszkatołowa
-2 gałązki majeranku
- pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

-Ogonówkę i kości płuczemy. Zagotowujemy 1,5 l wody, solimy, wkładamy mięso i kości. Gotujemy.
-Czyścimy włoszczyznę i kroimy na kawałki. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumy tworzące się na powierzchni wywaru mięsnego. Wkładamy ziarenka pieprzu oraz przygotowane warzywa. Na średnim ogniu gotujemy ok. 90 minut. Wywar uzupełniamy wodą w miarę wyparowywania wody, możemy dolać ok. szklanki wody.
- Jajka wbijamy do śmietanki i miksujemy. Solimy. Smarujemy masłem metalową lub porcelanową miseczkę. Wlewamy do niej przygotowaną masę jajeczną. Przykrywamy i wstawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i pozostawiamy na 15-20 minut, tj. do czasu, aż masa stężeje.
-Gotowy bulion przecedzamy. Ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.. Płuczemy natkę i majeranek, siekamy i wkładamy do zupy. Masę jajeczną delikatnie wyjmujemy z miski, aby się nie rozpadła. Foremką wycinamy małe gwiazdki. Wkładamy je do bulionówek i zalewamy gorącą zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz