Gęś w jabłkach
Składniki:
-1 gęś
-75 dag kwaśnych jabłek
-2 łyżki majeranku
-sól, pieprz przyprawa do drobiu
5 łyżek oleju
-łyżka cukru
Przygotowanie:
Oczyszczoną gęś moczymy w zimnej wodzie na noc. Umytą i osuszoną nacieramy przyprawą do drobiu, majerankiem i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki jabłka mieszamy z jedną łyżką majeranku, cukrem i szczyptą soli.
Gęś wypełniamy jabłkami i spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Układamy w brytfannie, polewamy olejem i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 4 godzin.
W trakcie pieczenia gęś podlewamy wodą, a później sosem od pieczenia. Pod koniec pieczenia obkładamy gęś jabłkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz