To Się Przyda

wtorek, 2 grudnia 2014

PIERNIK W POLEWIE


Piernik w polewie


Składniki:

-15 dag cukru
-pół szklanki piwa
-25 dag miodu
-łyżka przyprawy do piernika
-5 dag masła
-5 jajek
-50 dag mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-30 dag orzechów włoskich
-polewa czekoladowa
-figi i płatki migdałowe

Przygotowanie:

Na patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i zrumieniamy je. Zalewamy piwem, dodajemy miód, resztę cukru, mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy i studzimy. Łączymy z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, żółtkami, połową mąki, proszkiem do pieczenia i mieszamy. Orzechy siekamy. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę, orzechy, na końcu ubitą pianę z jajek. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 1 godzinę w temp. 190*C. Jeszcze ciepłe smarujemy polewą czekoladową. Dekorujemy pokrojonymi figami i płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz