Strucla z makiem, czyli makowiec
Składniki:
Ciasto:
-30 dag mąki
-po 15 dag masła i cukru
-2 żółtka
-jajko
-pół szklanki mleka
-4 dag drożdży
-szczypta soli
Nadzienie:
-po 1,5 szklanki maku i mleka
-3/4 szklanki miodu
-po 4 łyżki orzechów, rodzynek
-lukier
Przygotowanie:
Na ciasto ucieramy masło z cukrem, dodając żółtka. Dodajemy rozpuszczone w letnim mleku drożdże i sól. Dosypując mąkę wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie lśnić i odstawać od ręki, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na nadzienie mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odsączamy, mielimy trzykrotnie i łączymy z miodem. Dodajemy część sparzonych rodzynek i rozdrobnionych orzechów. Pozostawiamy trochę do dekoracji.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy białkiem i pokrywamy warstwą nadzienia. Dość ścisło zwijamy i sklejamy. Układamy na natłuszczonej blasze i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 60 minut w 190*C.
Po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz