Ten prosty przepis można modyfikować na rozmaite sposoby. Zamiast konfitury wiśniowej możemy użyć powideł lub konfitury morelowej, ew. wymieszanej z kilkoma łyżeczkami rumu lub likieru migdałowego (amaretto). Ciastka można posypać orzechami lub płatkami migdałowymi, a po upieczeniu ozdobić kilkoma cienkimi strużkami lukru.
Drożdżowe ślimaczki
Składniki:
-3 łyżki masła.
-25 dag mąki
-szczypta soli
-125 ml mleka
-2 dag drożdży
-6 łyżek cukru
-1 żółtko
-10 dag konfitury wiśniowej
Przygotowanie:
-W rondelku topimy 2 łyżki masła i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w mleku. Dodajemy łyżkę cukru i mieszamy.
-Do mąki wsypujemy resztę cukru, dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i stopione masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
-Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy na oprószoną mąką stolnice i rozwałkowujemy na duży prostokąt (30 x 45 cm). Smarujemy konfiturą, pozostawiając wolny brzeg ok. 3 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwijamy roladę, a następnie kroimy ją na 15 plastrów - ślimaczków.
-Przygotowane ciastka rozkładamy w dużych odstępach na 2 blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałe masło topimy i smarujemy ślimaczki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz