Zupa cebulowa
Składniki:
-35 dag cebuli
-2 łyżki oleju
-600 ml bulionu warzywnego
-1/8 l wytrawnego białego wina
-sól i pieprz
-1 duży pomidor
-trochę natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
-Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Mocno rozgrzewamy olej na patelni i lekko zrumieniamy na nim cebulę. Dodajemy bulion, wino 200 ml wody. Mieszamy i zagotowujemy. Zupę przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
-Pomidor myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy środek z pestkami. Miąższ kroimy ma cząstki, przekładamy do zupy i krótko podgrzewamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz