Tatar z łososia
Składniki:
-20 dag łososia wędzonego
-10 dag śledzia w occie
-1 kawałek imbiru
-1 limonka
-kilka listków kolendry
-1 łyżka sproszkowanego curry
-1 cebula
-1 marchew
-1 zielone jabłko
-pieprz
-gałązka kopru oraz cząstki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
-Łososie kroimy w maleńką kostkę. Śledzia osączamy, zdejmujemy z niego skórę, a mięso drobno siekamy.
-Imbir obieramy i trzemy na tarce lub drobno siekamy. Limonkę sparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Obieramy cebulę i siekamy ją. Łososia i śledzia mieszamy z curry i cebulą. Dodajemy skórkę z limonki, łyżeczkę soku z limonki oraz posiekane listki kolendry. Wstawiamy wszystko do lodówki i mocno chłodzimy.
-W tym czasie obieramy marchewkę, gotujemy w niewielkiej ilości wody, studzimy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Połowę jabłka kroimy w kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki. Drugą połówkę cienko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
-Ochłodzony tatar mieszamy z marchewką i pokrojonym jabłkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem plastry jabłka przekładamy tatarem. Półmisek dekorujemy cząstkami limonki i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz