Doskonałym dodatkiem do kaczki jest czerwona kapusta duszona z jabłkiem i rodzynkami. Jej smak wzbogaci dodanie żubrówki
Kaczka z calvadosem
Składniki:
-2 piersi kaczki po ok. 30 dag
-sól i pieprz
-2 łyżki oleju
-30 dag mrożonych krokietów ziemniaczanych
-3 szalotki
-1 ząbek czosnku
-1 łyżeczka cukru
-5 łyżek calvadosu-francuski winiak, wytwarzany z wina jabłkowego
-500 ml bulionu drobiowego
-6 gałązek tymianku
-2 łyżki ciemnej zasmażki do sosów
Przygotowanie:
-Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i na silnym ogniu obsmażamy kaczkę z obu stron. Zmniejszamy płomień i smażymy mięso jeszcze przez 20 minut. Krokiety wykładamy na przykrytą pergaminem blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180*C. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, owijamy folią aluminiową, odkładamy na 5 minut, aby ,,doszło".
-Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Posypujemy cukrem i smażymy mieszając, aż powstanie jasny karmel. Zalewamy calvadosem. Wlewamy bulion, całość zagotowujemy i dodajemy posiekany tymianek. Cały czas mieszając wsypujemy zasmażkę i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Piersi kaczki kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z krokietami.
-Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Posypujemy cukrem i smażymy mieszając, aż powstanie jasny karmel. Zalewamy calvadosem. Wlewamy bulion, całość zagotowujemy i dodajemy posiekany tymianek. Cały czas mieszając wsypujemy zasmażkę i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Piersi kaczki kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy z krokietami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz