To Się Przyda

piątek, 2 stycznia 2015

MIĘSNE PORTFELIKI Z GRZYBOWYM FARSZEM


kompletny obiad. W przygotowaniu dania użyta jest śmietanka cremefine. Rama Cremefine ma lekki, świeży smak śmietanki i nie warzy się. Jest idealna do przyrządzania ciepłych dań.

Mięsne portfeliki


Składniki na 4 porcje:

-60 dag ziemniaków
-sól i biały pieprz
-4 pojedyncze filety z kurczaka po ok. 15 dag każdy
-25 dag pieczarek
-1/2 natki pietruszki
-10 dag twarożku ziołowego 
-2 jajka
-100 ml + 1 łyżka mleka
-1 duża marchewka
-75 dag kalafiora
-1 łyżka oleju
-1/2 szklanki wytrawnego białego wina
-2 łyżki cremefine
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

-Ziemniaki obieramy i gotujemy. Mięso płuczemy i osuszamy. W każdym filecie wycinamy głęboką kieszeń. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czyścimy pieczarki, 10 dag kroimy w drobną kostkę, a resztę w cienkie plasterki. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy.
-Przygotowanie farszu:
Twarożek ucieramy z cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką i żółtkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy mięso, otwory spinamy wykałaczkami.
-Marchewkę kroimy w kostkę, kalafior dzielimy w małe różyczki. 
Odcedzamy ziemniaki, dolewamy 100 ml mleka i ugniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną wkładamy do szprycy i ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy 12 porcji. Odstawiamy.
-Na oleju 5 minut smażymy mięso. Dodajemy marchewką i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy 2 minuty. Podlewamy winem i 1,5 szklanki wody. Gotujemy 10 minut. 
W posolonej wodzie gotujemy kalafior. Drugie żółtko roztrzepujemy z 1 łyżką mleka i smarujemy nim ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy 8 minut. Do mięsa dodajemy cremefine i mieszając zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos pieczarkowy.
Miękkie portfeliki podajemy z ziemniakami oraz kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz