To Się Przyda

piątek, 23 stycznia 2015

STRUCLA MARCEPANOWA Z ORZECHAMI


Strucla marcepanowa z orzechami


Składniki:

-10 dag suszonych moreli
-2 łyżki likieru morelowego
-20 dag gotowej masy marcepanowej
-10 dag orzeszków cashew
-50 dag mąki
-1 torebka proszku do pieczenia
-25 dag masła
-18 dag cukru
-1 torebka cukru waniliowego
-3 jajka
-35 dag chudego twarogu
-8 dag orzeszków pistacjowych
-20 dag cukru pudru
-mąka do posypania blatu

Składniki:

-Suszone morele i orzeszki cashew grubo siekamy. Morele skrapiamy likierem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Marcepanem drobno kroimy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 15 dag rozdrobnionego masła, cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto.
-Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i energicznie zagniatamy. Dodajemy morele, orzeszki cashew i pistacjowe. Całość zagniatamy jeszcze kilka minut.
Przygotowane cashew rozwałkowujemy na prostokąt 32 x 38 cm. Równomierni układamy na nim kawałki masy marcepanowej, następnie formujemy podłużne ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Wstawiamy  do wcześniej rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 60-70 minut w temp. 200*C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe masło topimy. 1/4 płynnego masła smarujemy gorące ciasto i posypujemy cukrem pudrem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania się masła i cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz