To Się Przyda

środa, 7 stycznia 2015

GĘŚ Z JABŁKAMI


Gęś pieczona będzie miała chrupiącą skórkę, jeżeli kilka minut przed końcem pieczenia posmarujemy ją miodem, posoloną wodą lub piwem.

Gęś z jabłkami


Składniki:

-1 sprawiona gęś
-3 szklanki bulionu drobiowego
-1 i 1/2 kg jabłek
-trochę soku z cytryny
-majeranek, sól i pieprz
-5 łyżek płynnego miodu

Przygotowanie:

-Gęś myjemy, osuszamy i nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem.
-Jabłka myjemy, dzielimy na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Połowę owoców kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie wypełniamy nimi tuszkę, a otwór spinamy wykałaczkami.
-Gęś układamy na blasze piersią do dołu. Podlewamy szklanką bulionu drobiowego. Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 4 godziny w temp. 200*C. Kilkakrotnie podlewamy pozostałym bulionem. Po 2 godzinach pieczenia tuszkę odwracamy, pieczemy do końca w tej samej temperaturze. Na 10 minut przed końcem pieczenia gęś smarujemy miodem, a dookoła układamy połówki jabłek.
-Upieczoną gęś umieszczamy na dużym półmisku, dodajemy połówki jabłek, wypełnionych borówkami ze słoika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz