To Się Przyda

czwartek, 5 marca 2015

ROŻKI CZEKOLADOWE


Rożki czekoladowe z sosem morelowym


Składniki:

-25 dag czekolady deserowej
-35 dag kremowego twarożku
-3 łyżki gęstej kremówki
-2 łyżki brandy
-2 łyżki cukru pudru
-drobno posiekana skórka starta z wcześniej wyszorowanej i polanej wrzątkiem cytryny
Do dekoracji: cienkie paseczki skórki pomarańczowej
Sos:
-słoik ok. 175 g dżemu morelowego
-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Z podwójnie złożonego papieru do pieczenia wycinamy 12 krążków o średnicy 10 cm. Formujemy z nich rożki i sklejamy bok każdego taśmą samoprzylepną.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Łyżką nakładamy po trochu płynnej czekolady do rożków, żeby równą warstwą pokryła ścianki. Wkładamy ostrym końcem do kieliszków lub szklanek przewróconych na bok. Lekko poruszamy kieliszkami by czekolada nie spływała w jedno miejsce. Trzymamy w chłodzie, ale nie w lodówce, aż czekolada mocno zakrzepnie.
W garnuszku mieszamy dżem z sokiem z cytryny i podgrzewamy, mieszając, aż stanie się rzadki. Wówczas przecieramy przez sito lub miksujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 
W miseczce ucieramy twarożek ze śmietaną, brandy i cukrem pudrem. Mieszamy ze startą skórką z cytryny.Przekładamy ten krem do szprycy lub torebki foliowej z wyciętą dziurką w rogu i wyciskamy go do ostudzonych rożków czekoladowych. Delikatnie, by nie pokruszyć czekolady, zdejmyjemy z nich papier. Zimny sos morelowy rozlewamy na 6 płaskich talerzy. Na każdym układamy po 2 rożki z kremem. Dekorujemy paseczkami skórki pomarańczowej i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz