Faszerowane pieczarki
Składniki:
-10 kapeluszy dużych pieczarek
-sok z jednej cytryny
-2 łyżki oliwy
-sól i pieprz
Farsz:
-Trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania
-cebula
-2-3 ząbki czosnku
-łyżka oliwy
-po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy trzonki, a kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy oliwą. Można je obrać, ale nie jest to konieczne.Oczyszczone trzonki drobno siekamy i przesmażamy. Najpierw na suchej patelni, a gdy płyn odparuje, wlewamy łyżkę oliwy i mieszając smażymy chwilę. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów chwilę smażymy mieszając. Na końcu mieszamy wszystko z zieleniną. Przyprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Osuszone kapelusze pieczarek obsmażamy po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem. Układamy jeden obok drugiego na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Napełniamy przygotowanym farszem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 200*C. Podajemy z pieczywem i korniszonami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz