To Się Przyda

niedziela, 15 marca 2015

TORCIK TIRAMISU


Torcik Tiramisu


Składniki:

-50 dag podłużnych biszkoptów
-szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (2 łyżki kawy na szklankę)
-4 łyżki amaretto
-3 jajka
-10 dag cukru pudru
-op. cukru waniliowego
-250 ml śmietany 30 lub 36%
-cukier puder
-1 śmietanfix
-2 łyżki kakao do posypania.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy na wolnych obrotach. 
Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z amaretto. Biszkopty lekko nasączamy w kawie i wykładamy dno tortownicy. Na boki nasączamy biszkopty tylko z jednej strony i stawiamy je w pionie. Przygotowany krem wykładamy na biszkopty. Na krem układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. 
Miksujemy śmietanę, kiedy zgęstnieje dodajemy cukier puder do smaku i śmietanfix i ubijamy do pożądanej konsystencji. Wykładamy na biszkopty. Wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu wierzch posypujemy kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz