Babka z bakaliami
Składniki:
-40 dag mąki
-3/4 szklanki cukru
-1 opakowanie suchych drożdży
-8 jajek
-20 dag masła
-25 dag mieszanki keksowej
Przygotowanie:
Drożdże łączymy z mąką. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Bakalie myjemy, osuszamy i kroimy. Łączymy mąkę, masę maślano-żółtkową i bakalie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Ciasto wkładamy do formy posmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190*C, sprawdzając patykiem, jeśli suchy, to ciasto gotowe. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz