Biszkoptowa baba z kremem i kiwi
Składniki:
-8 jaj
-szklanka cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-szklanka mąki tortowej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-10 dag łuskanych orzechów pistacjowych
-opakowanie kremu karpatka
-400 ml chłodnego mleka
-2 dojrzałe owoce kiwi
-bułka tarta i tłuszcz do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, dodajemy do żółtek na przemian mieszając, dodajemy do żółtek na przemian łyżkę piny i łyżkę mąki.
Przygotowujemy specjalną blachę z wypukłym dnem. Natłuszczamy ją i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto na blachę. Delikatnie stukamy w blachę, żeby ciasto wypełniło szczelnie wszystkie wypukłości. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170*C, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, koniecznie schłodzone. Wsypujemy zawartość torebki z karpatką. Miksujemy 3 minuty. Orzeszki pistacjowe drobno siekamy. Delikatnie łączymy z kremem. Odstawiamy do lodówki.
Kiwi obieramy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w grubsze plasterki.
Upieczone ciasto studzimy i delikatnie wyjmujemy z blachy na talerz do góry dnem. Powstałe na górze wgłębienie wypełniamy kremem. Wokół układamy wieniec z plasterków kiwi.
Ciasto będzie też doskonale smakowało, jeśli zamiast karpatki użyjemy Kremu ajerkoniakowego lub czekoladowego z dodatkiem orzechów laskowych, posypanego wiórkami czekolady.
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, koniecznie schłodzone. Wsypujemy zawartość torebki z karpatką. Miksujemy 3 minuty. Orzeszki pistacjowe drobno siekamy. Delikatnie łączymy z kremem. Odstawiamy do lodówki.
Kiwi obieramy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w grubsze plasterki.
Upieczone ciasto studzimy i delikatnie wyjmujemy z blachy na talerz do góry dnem. Powstałe na górze wgłębienie wypełniamy kremem. Wokół układamy wieniec z plasterków kiwi.
Ciasto będzie też doskonale smakowało, jeśli zamiast karpatki użyjemy Kremu ajerkoniakowego lub czekoladowego z dodatkiem orzechów laskowych, posypanego wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz