Babka ryżowa na zimno
Składniki:
-12 dag ryżu
-1/2 l mleka 3,2%
-1/2 litra śmietanki 36%
-15 dag cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1/2 laski wanilii
-1/2 cytryny
-20 g żelatyny
do dekoracji
-pomarańcz
-winogrona
-wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko w mleku z dodatkiem laski wanilii
Cytrynę sparzamy. Z połówki wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Ryż miksujemy, dodajemy do niego sok i startą skórkę z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.Żelatynę moczymy w 3 łyżkach wody i podgrzewamy. Masę ryżową łączymy z żelatyną i ubitą śmietaną. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Po wystygnięciu, przekładamy na półmisek. Dekorujemy owocami i wiśniami kandyzowanymi. Przed podaniem można polać likierem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz