Schabowe z boczniaków
Składniki:
-80 dag boczniaków
-2 jajka
-sól i pieprz
-mąka i bułka tarta do panierowania
-tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo duże kroimy na kwadraty 6x6 cm. Odkrawamy połamane brzegi i wystające kawałki nóżek tak, by uformować płat kształtu kotleta. Następnie kolejno panierować każdą porcję najpierw w mące, potem w jajkach roztrzepanych z łyżką wody i na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Gdy kotlety się zrumienią, zmniejszamy ogień i dosmażamy 3-4 minuty z obu stron. Po zdjęciu z ognia doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami piure i zasmażaną kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz