Babka staropolska z szafranem
Składniki:
-50 dag mąki
-150 ml mleka
-20 dag masła
-10 żółtek
-6 dag drożdży
-10 dag cukru
-2 opakowania cukru waniliowego
-skórka z cytryny namoczona w kieliszku spirytusu przez min. 3 godziny
-szczypta spirytusu
-30 ml spirytusu
-1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Szafran zalewamy spirytusem i zostawiamy na 1 godzinę.
Przygotowujemy rozczyn.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję śmietany. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i studzimy aby było letnie. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy utarte żółtka, resztę mąki i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawało od dłoni i brzegów naczynia.
Następnie dodajemy letnie masło, odsączoną skórkę cytryny, spirytus z szafranem i przez chwilę wyrabiamy.
Formę na babkę natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę do 3/4 wysokości, wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz