To Się Przyda

sobota, 21 marca 2015

BABKA POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWA


Babkę można upiec na 3-4 dni przed podaniem na stół, bo lepiej smakuje na trzeci, czwarty dzień. Jest smaczna, orzeźwiająca i wilgotna, a w mieszkaniu pięknie pachnie podczas pieczenia.

Babka pomarańczowo-cytrynowa


Składniki:

-225 g masła
-220 g mąki
-200 g cukru pudru
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cytryna
-1 pomarańcza
-4 łyżki dżemu pomarańczowego
-50 g umytych rodzynek
-50 g włoskich orzechów
-szczypta soli
Lukier:
-150 g cukru pudru
-1 żółtko
-sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Cytrynę i pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy na drobnej tarce.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka i mąkę, następnie sól, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny, a na koniec dżem pomarańczowy.
Orzechy grubo siekamy, umyte rodzynki osuszamy i obsypujemy mąką aby nie opadły na dno foremki. Do utartej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej przygotowane bakalie. Dokładnie mieszamy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto wlewamy do formy babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku o temp. 180*C
Przygotowanie lukru
Cukier puder ucieramy z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę letniej wody. Przestudzone ciasto lukrujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz