To Się Przyda

wtorek, 10 marca 2015

SAŁATKA PIECZARKOWA


Koktajl Savoy


Składniki:

-20-25 jak najmniejszych pieczarek
-2 jędrne pomidory
-puszka zielonego groszku
-4 połówki brzoskwiń z puszki
-po pół strąka czerwonej i żółtej papryki konserwowej
-nieduża biała cebula
-kilka śliwek z octu
-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-ćwiartka cytryny
-ząbek czosnku
-mały słoik majonezu
-koperek lub natka pietruszki
-pół łyżeczki tymianku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki starannie myjemy. Wrzucamy na 5 minut do gotującej się wody (2 szklanki) z dodatkiem tymianku i pokrojonej na kawałki cytryny. Odcedzamy i studzimy. Większe kapelusze kroimy na pół. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w grubą kostkę, a brzoskwinie, paprykę i śliwki na kawałki wielkości pieczarek. Rozdrobione składniki mieszamy z pieczarkami, odcedzonym groszkiem i pokrojoną zieleniną. Majonez mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i 2-3 łyżkami zalewy z brzoskwiń. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dnie pucharków układamy 3-3 listki natki pietruszki lub małej gałązki koperku. Napełniamy naczynia sałatką pieczarkową, posypujemy orzechami i polewamy majonezem.

źródło:poradnik domowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz