Przepyszne potrawy można przyrządzać z dostępnych niemal przez cały rok pieczarek i boczniaków.
Omlet z boczniakami
Składniki:
-4 jajka
-35 dag boczniaków
-mała cebula lub kawałek białej części pora
-2 łyżki mleka
-półtorej łyżki masła
-2 łyżki oleju
-natka pietruszki
-kawałek marynowanej papryki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Obraną cebulę siekamy lub kroimy w kostkę i wraz z grzybami smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i część posiekanej zieleniny. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, a patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.
Jajka miksujemy, solimy i wylewamy za rozgrzane masło na patelni, równomiernie rozprowadzając po całym dnie. Na wierzchu rozkładamy równą warstwę boczniaków z talerza. Delikatnie mieszamy widelcem i smażymy na małym ogniu, aż jajecznica się zetnie. Wtedy składamy omlet na pół, zsuwamy na talerz, posypujemy pozostałą zieleniną i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz