Obecny w naszej kuchni boczek znakomicie nadaje się do przyrządzania pysznych gorących przekąsek, bigosu, jajecznicy, zapiekanek i zimowych zup. A upieczony w kawałku z powodzeniem zastąpi nawet najlepszą wędlinę.
Faszerowany boczek
Składniki:
-1 kg chudego boczku bez kości
-po ćwierć łyżeczki estragonu i lubczyku
-sól
-smalec do wysmarowania formy
Farsz:
-35 dag mielonego mięsa wieprzowego
-kajzerka namoczona w mleku
-2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub łyżeczka suszonego
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-po niedużym strąku czerwonej i zielonej papryki
-jajko
-szczypta cukru
-pieprz i sól
Przygotowanie:
Umyty boczek suszymy. W połowie grubości głęboko nacinamy wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Nacieramy tę kieszeń oraz cały płat boczku solą wymieszaną z pieprzem i ziołami. Zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Mielone mięso przeznaczone na farsz mieszamy z odciśniętą bułką, jajkiem, drobno posiekanymi paprykami oraz estragonem i natką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i starannie wyrabiamy.
Przygotowanym farszem luźno (farsz w czasie pieczenia zwiększa objętość) napełniamy kieszeń boczku. Otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
Układamy boczek na wysmarowanej smalcem blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250*C i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 minut. W czasie pieczenia często skrapiamy wodą i polewamy wytwarzającym się sosem.
Podajemy na gorąco lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz