To Się Przyda

piątek, 20 marca 2015

BABECZKI Z RODZYNKAMI


Są pyszne nawet po kilku dniach.

Babeczki z rodzynkami


Składniki:

-30 dag mąki
-4 jajka
-15 dag masła
-kieliszek brandy lub rumu
-1 łyżka proszku do pieczenia
-15 dag rodzynek

Przygotowanie:

Masło dokładnie ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rodzynki starannie płuczemy, namaczamy w alkoholu. Po godzinie osączamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie domieszamy do ciasta.
Nieduże foremki smarujemy masłem lub margaryną i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, wstawiamy foremki z ciastem. Pieczemy ok. 30 minut do momentu, gdy staną się rumiane. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy, babeczki wyjmujemy. Można je posmarować dowolną polewą, lukrem lub cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz