To Się Przyda

czwartek, 26 marca 2015

BAKALIOWIEC Z CIASTA BISZKOPTOWEGO


Ciasto to, to oryginalna mieszanka smaku egzotycznych owoców, migdałów i orzechów.

Bakaliowiec z ciasta biszkoptowego


Składniki:

-15 dag mąki
-4 jajka
-10 dag cukru pudru
-po 10 dag rodzynek, suszonych moreli, fig, orzechów i migdałów
-2 łyżki dżemu wiśniowego
-1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
-1 suchy wafel
-płatki migdałowe i owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Rodzynki, morele oraz figi płuczemy i namaczamy w ciepłej wodzie. Dokładnie osączamy. Morele i figi kroimy na kawałki. Migdały namaczamy w ciepłej wodzie i obieramy ze skórki. Siekamy razem z orzechami.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z masą żółtkową, przesianą mąką, dżemem, bakaliami i skórką pomarańczową.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej waflem. Pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Ostudzony mazurek lukrujemy, posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz