To Się Przyda

wtorek, 3 grudnia 2013

BOCZEK Z ZIOŁAMI

Boczek z ziołami




czas przygotowania: 1 godzina 45 minut

Składniki:

-1,4 kg chudego boczku
-6 ząbków czosnku
-tymianek i majeranek
-po łyżce oliwy i soku z cytryny
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, miażdżymy, rozcieramy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i ziołami. Powstałą masą nacieramy boczek. Ciasno rolujemy go, obwiązujemy nitką, owijamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie pieczemy 1 godzinę i 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię.
Podajemy z chrzanem lub ostrym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz