Sandacz w winie
Składniki:
-1 sandacz do 2 kg
-1/2 l bulionu warzywnego
-suszona bazylia, estragon i natka pietruszki
-1 cebula
-sok i skórka z cytryny
-1/2 szklanki białego wina
-1 szklanka kremówki
-3 łyżki posiekanych świeżych ziół, dowolnych
-1 żółtko
-1 łyżka masła
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-Rybę czyścimy i kroimy na dzwonka. Odkrojony łeb i ogon zostawiamy. Dzwonka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zawijamy dzwonka w folię i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
-Zagotowujemy bulion z suszonymi ziołami, obraną i pokrojoną cebulą, natką i skórką z cytryny.
-Do wywaru dokładany odłożony łeb i ogon i gotujemy 15 minut. Następnie wywar przecedzamy, wlewamy do rondla i gotujemy bez przykrycia tak długo, aż pozostanie szklanka wywaru.
-Dzwonka sandacza układamy w naczyniu żaroodpornym grubo posmarowanym masłem. Połowę wywaru mieszamy z winem, polewamy filety i przykrywamy. Pieczemy 10 minut w temp. 200 st.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i resztą wywaru. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z zieleniną. Sosem polewamy dzwonka i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku, aż do zgęstnienia sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz