Irish coffee
Składniki na 4 porcje:
-200 ml śmietany kremówki
-1 cukier waniliowy
-160 ml whiskey
-4-6 dag cukru
-500 ml kawy
Przygotowanie:
-Śmietanę lekko ubijamy mikserem wsypując cukier waniliowy. Śmietana do tego napoju nie powinna być zbyt sztywna.
-Szklaneczki płuczemy gorącą wodą. Ustawiamy dnem do góry, a gdy ociekną z wody, wlewamy do każdej 40 ml whiskey i wsypujemy cukier
-Podgrzewamy bardzo mocno kawę, uważając, aby się nie zagotowała. Do każdej szklanki wlewamy po porcji kawy. Nie mieszamy! Na wierzchu układamy warstwę śmietany ubitej z cukrem waniliowym. Podajemy od razu, bo śmietana połączy się z kawą i napój nie będzie już tak ładnie wyglądał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz