Gęsie udka z czerwoną kapustą
Składniki na 4 porcje:
-4 udka gęsie
-sól, pieprz i cukier
-1 czerwona kapusta
-3 cebule
-4 łyżki sklarowanego masła
-6 goździków
-2 listki laurowe
-1/4 litro białego wytrawnego wina
-3-4 łyżki octu z czerwonego wina
-3 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki
-400 ml bulionu drobiowego
-5 dag pierników
Przygotowanie:
-Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Układamy na blasze, podlewamy połową szklanki wody. Pieczemy ok. godziny w temp. 200 st. Od czasu do czasu polewamy mięso sosem.
-Kapustę czyścimy, kroimy na ćwiartki i wycinamy głąb. Ćwiartki kapusty szatkujemy, płuczemy i osączamy. Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki i szklimy na maśle. Dodajemy kapustę, goździki i listki laurowe i podduszamy. Wlewamy 200 ml wina, przykrywamy i dusimy ok. 45 minut. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem, octem i galaretką z czerwonej porzeczki.
-Udka wyjmujemy z piekarnika. Sos z pieczenia odcedzamy i odtłuszczamy. Dopełniamy bulionem do 1/2 litra i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pokruszone pierniki. Przyprawiamy solą, pieprzem i resztą wina.
Udka podajemy z czerwoną kapustą i sosem. Dobrym dodatkiem są pyzy lub kluski śląskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz