To Się Przyda

poniedziałek, 9 grudnia 2013

PIEROGI PIECZONE

Pierogi pieczone





Czas przygotowania ok. 1 i pół godziny

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki
-15 dag masła
-2 żółtka
-3 łyżki śmietany 22- procentowej
-szczypta soli
Farsz:
-75 dag kapusty kiszonej
02 cebule
-10 dag ugotowanych suszonych grzybów
-3 jajka ugotowane na twardo
-2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
-2 łyżki majeranku
-sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotowanie farszu:
Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy, odciska, studzimy i siekamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Obrane jajka oraz grzyby siekamy. Przygotowane składniki łączymy, mieszamy, doprawiamy gałką, majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i na 30 minut wkładamy do lodówki.
Chłodne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podajemy do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz