To Się Przyda

poniedziałek, 30 grudnia 2013

WINO GRZANE

Karnawał przed nami. Zimy nie ma, a ja w sobotę i niedzielę testowałam gorące napoje: wino grzane, poncz jajeczny z cynamonem i irish coffee z bitą śmietaną.

Wino grzane 





z goździkami i brązowym cukrem

Składniki na 4 porcje:

-600 ml wytrawnego wina czerwonego
-kawałek cynamonu
-6-8 goździków
-4-8 kostek brązowego cukru
-4-8 łyżek brązowego rumu

Przygotowanie:

-Czerwone wino wlewamy do garnka, dodajemy cynamon i goździki. Mocno podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, bo wino straci kolor i aromat.
-Do każdej szklaneczki wkładamy po 1-2 kostki brązowego cukru. Wlewamy 1-2 łyżki rumu. Z wina wyjmujemy cynamon i goździki. Wlewamy do szklanek na kostki cukru. Przed podaniem dekorujemy brzeg każdej szklanki skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz