To Się Przyda

poniedziałek, 16 grudnia 2013

SMAŻONY KARP Z SOSEM CHRZANOWYM

Smażony karp z sosem chrzanowym






Składniki na 6 porcji:

-średni karp ok 1,5 kg
-Sól i pieprz
-sok z cytryny
-przyprawa do ryb, np. Knorr
-3 łyżki mąki
-30 ml oleju
Sos chrzanowy:
-10 dag tartego chrzanu
-pół jabłka
-sól i miód
-otarta skórka z cytryny
-4 łyżki kremówki
Do dekoracji: Cytryna, sałata, gałązki natki

Przygotowanie:

- Sprawiamy karpia: Oskrobujemy z łusek. Następnie wypatroszamy rybę: rozcinamy brzuch, ostrożnie wyjmujemy wnętrzności uważając aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Jeżeli żółć sie rozleje, mięso ryby będzie gorzkie. Odkrawamy głowę i wycinamy płetwy
-Myjemy rybę, kroimy ją na ,,dzwonka" (kawałki o szerokości 3-4 cm). Dzwonka skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy
-W tym czasie robimy sos chrzanowy.       Trzemy jabłko, mieszamy z chrzanem. Przyprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce chrzan.
-Dzwonka karpia obtaczamy w mące z przyprawą do ryb i smażymy na gorącym oleju. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na półmisek. Podajemy z sosem chrzanowym. Dekorujemy cząstkami cytryny, sałatą i natką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz