Pierogi z kapustą i grzybami
podsmażane na maśle
Czas przygotowania ok. 1 godz.
Składniki na 6 porcji
Ciasto:
-30 dag mąki
-jajko i sól
Farsz::
-50 dag kiszonej kapusty
-2 liście laurowe
-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
-5 dag suszonych grzybów
-2 cebule
-2 jajka ugotowane na twardo
-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-sól i pieprz
-łyżka oleju
-masło do smażenia
-sól i pieprz
-łyżka oleju
-masło do smażenia
Przygotowanie:
-Przyrządzamy farsz:
Grzyby moczymy w 1/2 l wody i gotujemy. Kapustę zalewamy wywarem z grzybów, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 minut. Posiekaną cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i przyprawiamy. Smażymy przez chwilę.Do kapusty dodajemy cebulę z grzybami. Mieszamy, odparowujemy i studzimy.Do farszu dodajemy posiekane orzechy i jajko drobno pokrojone.
-Robimy ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, pół szklanki wody i szczyptę soli. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto.
-Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawamy kółka. Nakładamy na nie porcje farszu i dokładnie sklejamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, a następnie podsmażamy na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz