Tort makowo- kawowy
Składniki:
Biszkopt makowy:
-po 3/4 szklanki maku, mąki i cukru
-4-5 jajek
-łyżka startych biszkoptów
-łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-30 dag masła
2/3 szklanki cukru
-3 jajka
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-łyżka spirytusu
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich lub prażonych migdałów
Poncz:
szklanka wody
2 łyżki rumu
-półtorej łyżki cukru
Przygotowanie:
Such mak mieszamy z mąką, biszkoptami, proszkiem do pieczenia i połową cukru. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy do niej pozostały cukier i troszkę ubijamy dalej. Dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy.
Delikatnie mieszając wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem i makiem.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem lub margaryną i napełniamy ciastem. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 st i pieczemy 40 -45 minut.
Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i mieszamy ze spirytusem.
Jajka na krem ubijamy na parze i studzimy. Masło ucieramy na puch i nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce masy jajecznej i po kilka kropel kawy z alkoholem. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty i nasączamy ponczem.
Lekko zastygniętym kremem przekładamy blaty biszkoptu i cienko smarujemy wierzch i boki.
Dekorujemy orzechami i posypujemy mieloną kawą. Schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz