Poncz jajeczny
Składniki na 4 porcje:
-5 łyżek cukru
-4 żółtka
-1/4 łyżeczki cynamonu
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki białego rumu, np baccardi
-600 ml białego wytrawnego wina
-ew. szczypta cynamonu do posypania
Przygotowanie:
-Żółtka ucieramy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Ucieranie powinno trwać ok. 15 minut, aby cały cukier dokładnie się rozpuścił, a masa stała się jasnokremowa.
-Gotowy kogel - mogel przekładamy do wysokiego garnka. Mieszamy go z rumem i winem. Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż napój będzie bardzo gorący. Nie można jednak dopuścić do zagotowania!
-Poncz przelewamy do szklanek, oprószamy cynamonem i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz