Kulebiak z kapustą
czas przygotowania: ok. 2 godzin
Składniki:
Ciasto:
-50 dag mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-3 dag drożdży
08 dag masła
-2 jajka
-2 żółtka
-1 łyżka cukru
-sól
Farsz:
-1 kd białej kapusty
-2 cebule
-5 suszonych grzybów
-6 łyżek masła
-3 jajka ugotowane na twardo
-gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie farszu:
Moczymy wcześniej grzyby. Odcedzamy je, wodę zachowujemy. Cienko je kroimy i smażymy na 1 łyżce masła. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na pozostałym maśle. Podlewamy 2-3 łyżkami wywaru z grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 4-5 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy grzyby, cebulę oraz resztę wywaru z grzybów i dusimy ok. 30 minut. Studzimy i mocno odciskami. Dodajemy posiekane jajka, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy połowę mąki, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy jajko, masło, żółtka i resztę mąki. Starannie wyrabiamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz i ciasto dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki grubości 5 mm. Na brzegu układamy warstwę farszu i zwijamy tak jak roladę. Smarujemy surowym jajkiem i układamy na blasze wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Przygotowanie ciasta:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy połowę mąki, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy jajko, masło, żółtka i resztę mąki. Starannie wyrabiamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz i ciasto dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki grubości 5 mm. Na brzegu układamy warstwę farszu i zwijamy tak jak roladę. Smarujemy surowym jajkiem i układamy na blasze wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz