Polędwica w cieście francuskim
czas przygotowania:1 godzina i 30 minut
Składniki:
-1 kg polędwicy wołowej
-45 dag mrożonego ciasta francuskiego
-50 dag pieczarek
-1 suszony prawdziwek
-1 cebula
-2 jajka
-po 1 łyżce masła i smalcu
-1 gałązka tymianku
-2 łyżki bułki tartej
-1 pęczek posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki czyścimy i drobno sikamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki i pokruszony prawdziwek oraz listki tymianku. Dusimy na małym ogniu, aż cały sos wyparuje. Studzimy, miksujemy z jajkiem, natką i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polędwicę czyścimy z żyłek i tłuszczu. Myjemy, suszymy, nacieramy solą ia pieprzem. Obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron na dużym ogniu. Lekko studzimy, zawijamy w folię i pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Studzimy w foli.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i rozkładamy na nim ciasto rozmrożone. Na środku ciasta rozkładamy 1/3 masy grzybowej, na niej polędwicę, którą obkładamy resztą masy i całość obwijamy ciastem. Ciasto układamy złączeniem na dole. Smarujemy jajkiem.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po upieczeniu zostawiamy w nagrzanym piekarniku jeszcze na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz