Karp w galarecie
czas przygotowania: 45 minut i stygnięcie
Składniki:
-1 karp, ok.1.2 ka
-2 pietruszki
-15 dag selera
-1 marchewka
-5 dag białej części pora
-1 cebula
-2 łyżki żelatyny
-2 liście laurowe
-po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
-sól
Do przybrania:
-1 jajko ugotowane na twardo
-2-3 łyżki groszku konserwowego
-natka pietruszki i cytryna
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy razem z przyprawami do podłużnego naczynia. Zalewamy 5 szklankami posolonej wody i gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy je z wody.
Rybę skrobiemy z łusek. Jeśli kap jest niepatroszony musimy to zrobić. Usuwamy skrzela i oczy. Płuczemy i w całości wkładamy do wywaru. Gotujemy 20-30 minut na małym ogniu. Wywar powinien tylko lekko ,,mrugać". Zestawiamy z ognia, chwilę odczekujemy i wyjmujemy rybę z wywaru. Wywar przecedzamy przez sito, zagotowujemy. Dodajemy żelatynę namoczoną w 5 łyżkach wody, mieszamy i chłodzimy.
Rybę ostrożnie oczyszczamy z ości. Dzielimy na kawałki i układamy na półmisku. Przybieramy jajkiem, groszkiem i natką. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem przybieramy plasterkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz