To Się Przyda

środa, 4 grudnia 2013

CYNAMONOWE GWIAZDKI

Jeśli przed upieczeniem zrobimy dziurki w ciastkach, będziemy mogli je zawiesić na choince.

Cynamonowe gwiazdki






Czas przygotowania 1,5 godziny.

Składniki na 35 sztuk:

-3 białka
-17 dag cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka soku z cytryny
-30 dag mielonych migdałów ze skórką
-1 łyżeczka mielonego cynamonu
-10 dag cukru pudru
-szczypta soli

Przygotowanie:

- Białka ubijamy na sztywno z cukrem, solą, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Przerywamy ubijanie dopiero, gdy cukier całkowicie się rozpuści.
-Odkładamy 7 łyżek piany do posmarowania ciastek. Do pozostałej piany dodajemy migdały wymieszane z cynamonem i wyrabiamy ciasto.
-powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej  cukrem pudrem do grubości 5-6 mm. Z ciasta wycinamy gwiazdki różnej wielkości i układamy je na dwóch blachach wyłożonych pergaminem.Grubo smarujemy odłożoną pianą.
Wstawiamy do piekarnika i suszymy je w temp 150 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz