Cynamonowe gwiazdki
Czas przygotowania 1,5 godziny.
Składniki na 35 sztuk:
-3 białka
-17 dag cukru
-1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka soku z cytryny
-30 dag mielonych migdałów ze skórką
-1 łyżeczka mielonego cynamonu
-10 dag cukru pudru
-szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem, solą, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Przerywamy ubijanie dopiero, gdy cukier całkowicie się rozpuści.
-Odkładamy 7 łyżek piany do posmarowania ciastek. Do pozostałej piany dodajemy migdały wymieszane z cynamonem i wyrabiamy ciasto.
-powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej cukrem pudrem do grubości 5-6 mm. Z ciasta wycinamy gwiazdki różnej wielkości i układamy je na dwóch blachach wyłożonych pergaminem.Grubo smarujemy odłożoną pianą.
Wstawiamy do piekarnika i suszymy je w temp 150 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz