Zupa grzybowa z kurczakiem
Składniki:
-2 udka z kurczaka
-5 suszonych grzybów
-średnia cebula
-bulion grzybowy w kostce
-pół szklanki śmietany
-marchew i łyżka masła
Przygotowanie:
-Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie.
-Udka myjemy. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby namoczone razem z wodą. Wkładamy udka, marchew i bulion grzybowy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
-Udka wyjmujemy i studzimy. Zupę przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-Grzyby siekamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Grzyby i mięso wkładamy do zupy i wlewamy śmietanę. Na talerzach zupę posypujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz