Zupa z soczewicy
Składniki:
-20 dag czerwonej soczewicy
-cebula
-40 dag ziemniaków
-pół paczki krojonej włoszczyzny mrożonej
-wędzone udko kurczaka
-2-3 ząbki czosnku
-łyżka majeranku
-łyżka oleju
-posiekana natka pietruszki
-2 łyżki magi
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę wkładamy do garnka i zalewamy 6 szklankami zimnej wody. Dodajemy starannie wypłukaną soczewicę i gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso z udka i ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki i soczewica będą całkiem miękkie. Następnie dodajemy drobno pokrojoną i zeszkloną na oleju cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Doprawiamy zupę do smaku maggi, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz